Stonehenge

Stonehenge

maandag 16 september 2024

Enkele weetjes.

Wat we geleerd hebben van Ian.
Van onze reisleider Ian S. kregen we allerlei rare en minder rare weetjes over de Engelse gebruiken.

Wat is het verschil tussen een city en een town?
Een city heeft een kathedraal op het grondgebied.
Een town heeft geen kathedraal op het grondgebied.

Wat is het verschil tussen GB en UK op de nummerplaten van de auto's?
Voor de Brexit hadden de wagens de letters GB met het Europese kenteken met de sterren.
Door een beslissing van Boris Johnson werden na de Brexit de letters UK op de wagens verplicht. Waar deze ministers zich mee bezig houden!

No Hard Shoulder for 100 yards.
Op de snelwegen staan er regelmatig borden met deze aanduiding. De betekenis ervan is als volgt.
Er zijn geen vluchtstroken op de snelweg over 100 yards.

Waarom hebben pinten bier geen schuimkraag?
Bij wet moet een pint volledig gevuld zijn met bier.
Een schuimkraag is geen bier.

Wat is een 'lay-by' op de snelweg?
Kleine parking op de snelweg. Het is een plaats langs de kant van de weg waar een voertuig even kan stoppen zonder het overige verkeer te hinderen.

Pay by the nail.
Dit betekent: Onmiddellijk en in cash te betalen. Dit gebruik werd rond 1360 door handelaren ingevoerd bij het afsluiten van een deal. In Bristol zijn er 4 pedestallen die dit gebruik nog symboliseren.
Telefoneren en data gebruik in de U.K.
Bellen en surfen kan tegen dezelfde tarieven in de U.K. als in de EU. Men kan de nationale mobiele pakketten in de hele Europese unie blijven gebruiken zonder extra kosten te moeten betalen. De Britten zijn wel uit de EU en uit Schengen zone, maar op telefonie en data gebruik op mobiele toestellen doen ze nog wel mee met de EU. Consequent? Buiten Engeland moeten ze als landcode de letters UK gebruiken. Indien ze GB gebruiken zijn ze in overtreding!

Marmite: you love it or hate it.
Nog zo'n typisch rare Engelse gewoonte: op de boterham smeren ze 'marmite'. Het ruikt nergens naar en het smaakt ook nergens naar. Toch zijn er lovers. Zo smeerde Ian tijdens het ontbijt een flinke laag op zijn boterham. Niet voor niets is de slogan van de fabrikant: 'You love it or hate it'. Het hoort bij een typisch 'English breakfast'. Het is daarmee één van die unieke Britse eigenaardigheden. Je moét het geproefd hebben - anders ben je niet echt in de UK geweest!
'Marmite' om op je brood te smeren.
Klein hoeveelheden tussen de boters en de confituren op het buffet.
Een pub is soms een 'free house'.
Er zijn pubs waar er wordt vermeld: 'Free house'. Dit betekent dat de uitbater niet gebonden is aan een specifieke brouwerij. Men kan er dus bier drinken van verschillende brouwers.

Britse nummerplaten op autos.
In de Engelse nummerplaten zijn 2 cijfers op te merken. Deze geven het jaar van registratie aan en of ze in de eerste helft of de tweede helft van het jaar zijn geregistreerd. Indien er 21 voorkomt, betekent dat de wagen in de eerste helft van 2021 geregistreerd ward. Indien er 71 in voorkomt, dan is de wagen in de 2de helft van 2021 geregistreerd. Men kan dus de ouderdom van wagens herkennen.

Ford, bij een stadsnaam.
Het betekent: 'Rivier kruising'. Een ondiepe plek in een rivier waar je veilig kunt oversteken zonder een boot te gebruiken. Het is een doorwaadplaats waar ossen zware vrachtkarren doorheen konden trekken. De stad 'Oxford' is dus 'The ford of the oxes'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten